Zo vind je een stage die bij je past

Vroeg of laat zul je als student een keer stage gaan lopen. Sommige studenten beginnen al met hun stage in hun eerste of tweede leerjaar, andere studenten gaan pas in hun derde leerjaar op stage. Dit is voor iedere hogeschool, universiteit en opleiding verschillend. Wat wel over het algemeen hetzelfde is, is de afstudeerstage die plaatsvindt aan het einde van je studie. Een stage is meestal voor een periode van 3 of 5 maanden. In deze maanden ben je voor een bepaalde periode gebonden aan je stagebedrijf. Ontzettend leuk natuurlijk als je een leuk bedrijf hebt maar minder leuk als je stage loopt bij een bedrijf waar je het niet zo naar je zin hebt. De oplossing? Een stage vinden die bij je past.

Wat wil je?

Je hebt uiteraard gekozen voor een studie met een specialisatie. Deze specialisatie kan van alles zijn zoals marketing, rechten, communicatie, sport, bedrijfskunde en ga zo maar door. Met iedere specialisatie wordt jij uiteindelijk een specialist in jouw vakgebied. Je stage is daarom ook relevant aan jouw vakgebied maar hoeft niet perse altijd voor de hand liggend te zijn. Zo hoeft je als student marketing niet altijd bij een marketingbureau aan de slag. Natuurlijk, het kan wel en het is makkelijk maar er zijn nog zoveel meer bedrijven met een marketing afdeling. Kies daarom een stage uit in jouw vakgebied wat daarnaast ook echt jouw interesse trekt. Is fotografie bijvoorbeeld jouw hobby? Kijk dan of je aan de slag kan als marketing student bij een bedrijf dat is doet met fotografie. Op deze manier maak je een gouden combinatie voor jezelf. Vind je juist de productie en/of logistieke kant ontzettend leuk, kijk dan eens naar een productie bedrijf zoals sap business one.

Wat verwacht je?

Het is ook goed om jezelf af te vragen wat je verwacht van je stage en van een bedrijf. Zet deze verwachtingen voor jezelf op papier en neem ze mee tijdens je kennismakingsgesprek. Wees duidelijk en vooral eerlijk tegen degene met wie je het gesprek hebt. Jij vindt het uiteraard fijn om te weten waar je aan begint maar het bedrijf ook. Om zo eerlijk mogelijk tegen elkaar te zijn weet je of jullie verwachtingen overeenkomen en of je er dus goed aan doet om deze stage eventueel als optie mee te nemen.

Welke sfeer past bij je?

Zodra je een bedrijf binnen stapt voel je gelijk wel een beetje wat voor soort sfeer er hangt. Daarnaast is het vaak ook wel te zien aan de personeelsleden. Begroeten deze je op een formele manier of juist of een informele manier? En hoe gaan ze met elkaar om? Niet iedereen voelt zich prettig bij dezelfde sfeer en dat is ook niet erg dus zoek een bedrijf waarbij je, je goed voelt en op je gemak.