Wie tijdens vakantie heel oude gebouwen bekijkt, zoals Griekse tempels, kan niet anders dan onder de indruk zijn. Ten eerste van de schoonheid van de gebouwen en vervolgens vraag je je af hoe het mogelijk is dat ze in de oudheid al zo hoog konden bouwen en zulke zware en grote steenblokken konden verplaatsen. Al in de zesde eeuw voor Christus werd er een kraan met katrollen gefabriceerd waarmee zware voorwerpen gehesen konden worden. Hoe meer je je erin verdiept, hoe meer je ervan onder de indruk raakt. Van de ingenieuze techniek en dat de mensheid daar al zo lang geleden toe in staat was deze te bedenken, ontwikkelen en gebruiken. Daarom is het hoog tijd een blog te wijden aan de wetenswaardigheden over de mobiele kraan.

Verdere ontwikkeling

Door de eeuwen heen is de techniek steeds verbeterd, waarbij de introductie van de elektriciteit uiteraard veel heeft betekend voor het gebruik van de hijskraan. Niet alleen verbeterde het de snelheid en kracht van de kraan, maar uiteraard ook de veiligheid bij de werkzaamheden. Daarnaast hoefde de kraan niet meer op één plek te blijven, maar kon de kraan getransporteerd worden, wat de geboorte van de mobiele kraan was. Als we er nu een ergens zien staan, kijken we er nauwelijks meer van op, omdat we zo gewend zijn aan het beeld. Zo zie je ze in woongebieden bijvoorbeeld als er een dakkapel geplaatst wordt. Door de hoogte van de kraan, is het een duidelijk herkenningspunt: je weet direct dat daar iets ge- of verbouwd wordt. Toch is het zo dat hoewel het tillen en verplaatsen van bouwelementen met een mobiele kraan allang geïntegreerd is in het dagelijks leven, deze toch aandacht kan blijven trekken. Enerzijds omdat de hoogte van het werktuig indrukwekkend blijft, zo ook de techniek. Vaak blijven mensen toch even staan als er net een zwaar object gehesen wordt om te kijken hoe ze dat doen. Anderzijds vanwege de nieuwsgierigheid naar wat er gebouwd wordt.

Aanbod

De mobiele kraan wordt voor zoveel projecten ingezet, dat er dan ook een enorm aanbod op internet is van verschillende soorten exemplaren. Zo zijn er kranen verkrijgbaar met wielen of met rupsbanden en van alle bekende merken. Ze verschillen in uitrusting en bijvoorbeeld ook laadvermogen. Naast de nieuwe modellen die gekocht kunnen worden, zijn er ook vele gebruikte kraanwagens verkrijgbaar van uitstekende kwaliteit.