Werking van een airconditioning

Eigenlijk zegt het woord het al. Airconditioning is een warmte verplaatser. Het zorgt ervoor dat het koel blijft, ondanks dat het in de ruimte warm is. 

Onderdelen

Natuurlijk bestaat een airconditioning uit verschillende onderdelen, zodat de airco zijn werk kan doen. 

Zoals hierboven benoemd staat, bestaat een airconditioning uit een warmtewisselaar binnen en een warmtewisselaar buiten. De warmtewisselaar voor buiten en binnen wordt ook wel een splitsysteem genoemd. De warmtewisselaar binnen staat ook bekend als de  “indoor unit” en de warmtewisselaar buiten staat bekend als de “outdoor unit”. Zo heeft de indoor unit als taak om de warmte lucht in de ruimte op te nemen en de outdoor unit zorgt er vervolgens voor dat deze warmte lucht die opgenomen is naar buiten wordt gebracht. Daarnaast wordt er in de airco het koelmiddel r410a rondgepompt. De compressor zorgt ervoor dat dit koelmiddel door de leidingen keer op keer word rondgepompt. Deze compressor zorgt ervoor dat het koelmiddel r410a de airconditioning niet kan ontsnappen. 

Koelcyclus

Het proces begint natuurlijk bij de indoor unit, want daar zal de warme lucht door opgenomen worden. Het koelmiddel wordt door de outdoor unit door een leiding doorgevoerd. Dit koelmiddel heeft op dit moment een vloeibare vorm. De warme lucht die door de indoor unit wordt doorgevoerd zorgt ervoor dat het koelmiddel gaat koken. Doordat het koelmiddel gaat koken, zal het overgaan tot gas. De compressor zorgt er vervolgens voor dat het gas onder druk komt te staan. Vervolgens zal het gas in contact komen met de outdoor unit en daar zal het gas ervoor zorgen dat de warmte afgestaan wordt. Het koelmiddel r410a zal daarna weer als vloeistof door de leidingen naar de indoor unit stromen. 

Koudemiddel

Een koudemiddel wordt gebruikt bij het afvoeren van warmte. Een koudemiddel wat veel wordt gebruikt in airconditioning systemen is R410A. Doordat het R410A geen chloor bevat en dus geen beschadiging aan de ozonlaag brengt is het milieuvriendelijker dan R22. En daarom is het een betere vervanger.