Wanneer je opmerkt dat jouw kind te maken heeft met een verslaving aan bepaalde genotsmiddelen, dan is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen. In dit artikel leggen we uit wat een GHB verslaving precies is en wat je het beste kan doen om ernstige problemen te voorkomen.

Wat is GHB precies?

GHB is een middel dat het  centrale zenuwstelsel onderdrukt en leidt vaak tot een ontspannend effect bij de gebruiker. Net als bij alcohol, kan het gebruik van GHB soms leiden dat de gebruiker zich nauwelijks kan bewegen of het bewustzijn verliest. GHB zorgt tevens voor geheugenverlies, waardoor het vaak wordt gezien als drug voor seksueel misbruik. In een minimale doses werkt GHB echter meer als een stimulerend middel en veroorzaakt het een gevoel van euforie, lust en een toename van gezelligheid. In zijn pure vorm heeft GHB geen kleur en is tevens geurloos, maar er wordt vaak een wit poeder of zout van gemaakt. Een ghb verslaving kan zeer ernstig zijn omdat er gemakkelijk lichamelijke gewenning optreedt, waardoor de frequentie en de hoeveelheid snel toeneemt.

Bereid jezelf voor om het gesprek aan te gaan

Jongeren kampen soms met vragen zoals ‘wat is overmatig alcoholgebruik’ en ‘Is lachgas drugs?’.  Om de afhankelijkheid aan genotsmiddelen te voorkomen, is het belangrijk dat ouders zich toespitsen op informatie omtrent bepaalde soorten drugs en hun impact. Op deze manier kan het gesprek beter aangegaan worden om een kind met verslavingsproblemen te helpen. Zorg ervoor dat je als ouders het kind niet teveel beoordeelt op zijn of haar gedrag, omdat dit ervoor kan zorgen dat een kind het tegenovergestelde gedrag zal vertonen of conversatie juist liever uit de weg gaat. Probeer daarom voor een open omgeving te zorgen en tracht het  gesprek aan te gaan door middel van een empathische en liefdevolle benadering. Het tonen van begrip kan helpen om jouw kind onder ogen te laten komen met zijn eigen verslavingsproblemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *