Voor sommige ondernemers is het belangrijk of zelfs verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maar wat is dit nu precies voor verzekering? En voor welke beroepsgroepen is het belangrijk om hier gebruik van te maken? Voordat je met als ondernemer gaat starten is het goed om hier meer over te weten te komen. Bij De Zaak vind je veel informatie over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en je kunt hier ook een vergelijking tussen zes verschillende verzekeraars uit laten voeren. Zo kun je de verzekeraar vinden die het beste bij jou past wat betreft de dekking die geboden wordt en de premie die ervoor gevraagd wordt!

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Laten we eerst eens beginnen met een korte uitleg over het soort verzekering waar het hier om gaat, wat voor zaken hier mee gedekt worden. Sommige mensen denken dat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hetzelfde is als een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar dat is absoluut niet het geval. Kort gezegd, bij de eerste gaat het om adviezen, bij de tweede om materiële schade, lichamelijk letsel of gevolgschade. Dit zal het voor iedereen niet meteen duidelijk maken, daarom is het goed om hier nog iets verder op in te gaan en om wat voorbeelden te geven waar je de bedrijfs- en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor gebruikt. In ieder bedrijf kan wel eens iets fout gaan. Een product kan verkeerd geproduceerd worden, een werknemer kan een ongeluk veroorzaken of er kan op een andere manier schade aan mensen of zaken aangebracht worden. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt dan de kosten. Je kunt daarbij denken aan het per ongeluk beschadigen van een laptop van een klant, doordat je een glas water omstoot tijdens een vergadering bijvoorbeeld. De kosten die je moet maken om dit te herstellen, worden dan vanuit de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gedekt. Maar wat is dan nog het nut van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en voor wie komt dit verzekeringsproduct van pas?

Adviserende beroepen

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een product dat jij afsluit als jij een beroep hebt waarbij je:

  • advies geeft
  • berekeningen maakt
  • tekeningen maakt

Dit klinkt misschien nog wat vaag, maar het gaat hierbij om beroepen als architect, boekhouder, accountant, software ontwikkelaar, belastingadviseur, advocaat of marketingadviseur. Is het nu verplicht om dit verzekeringsproduct af te sluiten? In sommige beroepsgroepen wel, voor financiële adviseurs is dit bijvoorbeeld een verplichting. Ook zullen opdrachtgevers het soms als eis stellen dat je verzekerd bent voordat zij een contract met jou af willen sluiten. Dit is voor hen een zekerheid dat zij hun schade vergoed krijgen als jij een fout maakt. Wat voor fouten kunnen nu aanleiding zijn om een beroep te doen op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Jij kunt als architect bijvoorbeeld een fout gemaakt hebben in je bouwtekening of in een berekening, waardoor de bouwklus een tijd stil komt te liggen. Hoe langer het werk duurt, hoe hoger de rekening wordt. Klanten zullen deze kosten niet voor hun rekening willen nemen, dus stellen ze jou hiervoor aansprakelijk. Jij hebt immers een fout gemaakt! Het is daarom echt van belang om een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Wil jij een goede dekking tegen een scherpe prijs? Vergelijk dan via De Zaak verschillende verzekeraars voor dit verzekeringsproduct!

Lees meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *