Maak een goed verlichtingsplan en vergeet de spotjes niet!

Over een paar weken krijg ik eindelijk, na ruim een jaar wachten, de sleutel van mijn nieuwbouwwoning. De vloer is uitgezocht, de kleuren voor op de muren ook en aan de raamdecoratie is gedacht. Maar dat was allemaal niet zo moeilijk. Weet je wat ik pas echt moeilijk vind? De verlichting. Want waar hang ik lampen of zet ik lampen neer en welke lampen dan? Want er hangen, als ik de sleutel krijg, alleen maar stukjes draad met kroonsteentjes. De meest waardevolle tip kreeg ik van een oom: begin met het grote geheel. Zorg dat je goed werklicht hebt en ga dan op zoek naar de juiste sfeerverlichting. Zo ben ik voor de keuken bijvoorbeeld uitgekomen bij dimbare spotjes van ledinbouwspotsleds.nl. Dan heb ik werkverlichting en sfeerverlichting in één.

Met spotjes kun je alle kanten uit

En ja, dat kun je best letterlijk nemen. Deze lampjes kun je net zo richten als jij wilt. Recht naar beneden? Geen probleem. In een schuine lichtstraal naar een mooi schilderij? Gaan we regelen. Je kunt tegenwoordig kiezen uit verschillende soorten spotjes. Inbouwspots kennen we allemaal wel, maar ik wil mijn plafond niet verlagen om die kwijt te kunnen. Opbouwspots zijn wat minder bekend, maar kunnen net zo veel als inbouwspots. Ze zijn alleen wat gemakkelijker aan te brengen. De travo van deze spotjes zit namelijk in het armatuur, waardoor er geen groot gat geboord hoeft te worden.

Je hebt goed licht nodig in huis

Met alleen sfeerverlichting kom je er niet, ook al staat dat nog zo gezellig. Mensen met kinderen zullen het ongetwijfeld weten: als er ‘s avonds een zak met knikkers over de vloer rolt, wil je wel kunnen zien waar ze heen gaan. Ook als je ‘s avonds thuis komt van je werk en nog even wilt stofzuigen is het handig als je ziet wat je doet. Een goede, felle verlichting is van tijd tot tijd echt onmisbaar. Door dimbare verlichting te gebruiken hoef je geen twee lampen naast elkaar te hangen. Eén lamp is dan voldoende om licht in duisternis te geven.

Kleed je huis verder aan met licht

Behalve werklicht heb je natuurlijk ook hier en daar een leuke lamp nodig. Een mooie lamp boven je eetkamertafel en een leeslampje bij je favoriete stoel mogen echt niet ontbreken. Door heel strategisch te bepalen waar welke lamp komt te staan of te hangen, zorg je voor het perfecte lichtplan. Verplaats je een keer je meubels? Vergeet dan niet dat je lampen mee moeten verplaatsen.