Hou je huis koel met balansventilatie

Warme zomerdagen kunnen heerlijk zijn, maar toch is het ook fijn als je in je huis iets van verkoeling kunt vinden. Helaas dringt de warmte vaak makkelijk onze huizen binnen, en die kan vervolgens dagen blijven hangen. En die aanhoudende hitte binnenshuis is allesbehalve fijn! Daarom is het goed om te weten hoe je kunt voorkomen dat het op warme dagen erg heet wordt in huis, én hoe je van die vervelende warmte af komt als die eenmaal je huis is binnengedrongen. Hoe hou je het koel in huis tijdens de zomer? En welke rol kan slim ventileren hierin spelen? 

Ventilatiesysteem slim gebruiken


Is jouw woning voorzien van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning? Dit systeem kun je eenvoudig in je voordeel laten werken als je het huis koel wilt houden in de zomer. Normaal gesproken zorgt dit type ventilatiesysteem er dat de schone lucht die van buiten wordt aangevoerd, automatisch wordt opgewarmd met de warmte van de vuile, bestaande lucht die wordt afgevoerd. Hoewel deze methode erg handig is, onder andere omdat het veel energie bespaart, is het tijdens warme zomerdagen natuurlijk niet prettig als schone lucht automatisch wordt opgewarmd: liever creëer je dan een koude luchtstroom in het huis om de ruimte af te koelen. Zo’n wtw unit beschikt meestal over een bypass, die je zelf in- en uit kunt schakelen. Deze bypass zorgt ervoor dat de lucht die binnenkomt niet automatisch wordt opgewarmd. Het ventilatiesysteem detecteert doorgaans zelf wanneer de lucht buiten koeler is dan binnen of andersom. Soms schakelt zo’n systeem automatisch de bypass in en uit afhankelijk van de luchttemperatuur, maar als dit niet het geval is kun je zelf gebruik van deze functie maken: schakel de bypass in wanneer de lucht buiten koeler is dan binnen, en schakel hem uit wanneer het buiten juist warmer is. Zo wordt het automatisch frisser in huis. Heb je een ventilatiesysteem met ventilatieroosters? Zet dan de roosters van de ramen waar de zon op staat dicht, en zet roosters aan de koelere zijde van het huis juist open. 

Preventieve tips


Heeft jouw woning geen ventilatiesysteem of helpt bovenstaande tip niet voldoende? Of wil je juist actie ondernemen vóórdat het warm wordt in huis? Dan zijn er ook andere manieren om je huis koel te houden en te voorkomen dat de warmte als een ongewenste gast je huis binnendringt en blijft hangen. Ten eerste kan goede isolatie een heel stuk helpen: een goed geïsoleerd huis laat minder warmte én kou binnen, waardoor de temperatuur binnenshuis constant blijft. Maak daarnaast gebruik van zonwering, zodat de warmte van de zon je huis minder makkelijk opwarmt. Planten en groen helpen bieden daarnaast ook veel verkoeling. Wordt het je echt te warm? Met een ventilator creëer je een koele luchtstroom waardoor de gevoelstemperatuur zakt. Een ventilator koelt de lucht echter niet, deze verplaatst de lucht slechts waardoor je de illusie hebt dat het afkoelt. Een airco verlaagt wel daadwerkelijk de temperatuur in een ruimte, maar dit apparaat verbruikt wel veel meer energie dan een ventilator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *