Hoe richt je efficiënt een winkel in?

Het inrichten van een winkel is vaak een van de belangrijkste dingen. Je kan nog zulke goede producten aanbieden maar wanneer ze geen goed plekje gekregen hebben, zal de verkoop ook minder zijn. Correcte inrichting en zorgen voor de juiste sfeer, heeft het krijgen van veel omzet als gevolg. Zorg er daarom voor dat het interieur van jouw winkel er goed en handig uit ziet. Weet je niet goed hoe je dit doet? Lees dan verder.

De identiteit van jouw winkel

Bezoekers van jouw winkel moeten de indruk krijgen dat de uitstraling van de winkel helemaal klopt. De identiteit van de winkel is even belangrijk als het profiel van de klanten en de dingen die zij verwachten van de winkel. Winkel interieur waar goed over nagedacht is, zorgt voor meer omzet (en dat is bewezen!). Zorg er dus ten alle tijden voor dat dit goed op elkaar afgestemd is.

De uitstraling van de winkel is belangrijk, maar de inrichting zelf is even belangrijk. Denk aan het gebruiken van de beschikbare ruimte en de looproute. Klanten lopen vaak dezelfde route, dus zorg ervoor dat de producten die jij het belangrijkst vindt de meeste aandacht krijgen. Er zijn hier simpele regels voor: producten aan de rechterkant van de looprichting krijgen vaak meer aandacht dan aan de linkerkant, en de buitenste gangpaden worden sneller doorlopen dan de middelste gangpaden. Op die manier bepaal je welke route de klanten het beste kunnen lopen. Zorg er tegelijkertijd voor dat er logica in zit en dat het assortiment is opgedeeld in categorieën. Verduidelijk dit bijvoorbeeld met borden, zodat zij zelf goed de weg kunnen vinden in de winkel en hier niet ontmoedigd door raken.

De klanten moeten een goed gevoel krijgen bij jouw winkel. Zorg voor een net interieur, leuke achtergrondmuziek, lekkere geuren en een prettige sfeer. Speel in op de zintuigen van de klant en beïnvloed hun (onbewuste) koopgedrag.

De inrichting van de winkel uitbesteden

Je wil natuurlijk dat zo’n belangrijke klus als deze in één keer goed gebeurt. Daarom is het in veel gevallen verstandig om een deskundige in te huren en het werk in de handen van de professionals te leggen. Zij weten ten slotte hoe een winkel het mooist en het meest praktisch ingericht kan worden. Ook service merchandising is vaak te laten doen door een deskundige, wat uitkomst kan bieden in veel gevallen.