Water is een essentieel element in de constructie met beton. Maar nadat water aan de behoefte voldaan heeft, kan het echter voor desastreuze beschadigingen aan het beton zorgen. In dit artikel zoeken we uit wat de effecten zijn van water op betonnen constructies.

Waarom is water benodigd voor betonconstructie?

Naast water, zijn zand, grind en cement de belangrijkste ingrediënten voor het creëren van beton. Water speelt een belangrijke rol omdat het er voor zorgt dat een chemisch proces genaamd hydratatie kan plaatsvinden. Dit proces vorm kristallen waardoor de grove aggregaten aan elkaar kunnen binden. Dit proces is de reden dat beton zo krachtig en sterk is en constructies zoals stapelbare betonblokken voor talloze doeleinden gebruikt kunnen worden.

Hoe kan water een betonnen constructie beschadigen?

Water kan echter voor beschadigingen zorgen nadat het beton is gecreëerd. Dit komt omdat betonnen funderingen poreus zijn en water alle poriën vult die het kan vinden. Na verloop van tijd kan het water verder in de betonnen fundering sijpelen en uiteindelijk kan dit proces zorgen dat het beton langzaam maar zeker wordt afgebroken. Door deze geleidelijke afbraak zal de fundering barsten, waardoor de fundering verschuift en een betonnen constructie zijn sterkte verliest.

Daarnaast zorgen een hoge vochtigheid en verhoogde temperaturen dat poreus beton een broedplaats wordt voor schimmels en bacteriën. Hoewel beton op zichzelf niet beschikt over voldoende organische materialen om schimmels en bacteriën te voeden, kunnen opgevangen stof, pollen, zouten en micro-organismen zorgen voor voedselbronnen die schadelijk zijn voor de levensduur van het beton. Hierdoor is het belangrijk dat het drogen van betonnen constructies voor op zijn minst 24 uur niet wordt verstoord door natte omstandigheden. Wanneer beton eenmaal gedroogd is, zorgen onder andere waterdichters en waterafstotende middelen ervoor dat de betondichtheid verhoogt wordt en de watermigratie vertraagt.

Een interessant gegeven is dat beton juist veel wordt gebruikt voor waterwering. Dit komt omdat er gelukkig diverse oplossingen zijn om de afvoer van water te verbeteren en de kracht van het binnenkomende water op een betonnen constructie aanzienlijk te verminderen. Zo bestaan er mallen genaamd tetrapod, die ervoor zorgen dat betonnen kustbescherming effectief en veilig blijft. Mallen van tetrapod hebben een golfbreekfunctie, waardoor de impact van water verloren gaat en water beschermende constructies de veiligheid kunnen blijven waarborgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *