Wanneer je slechts één of enkele branches gewend bent, raak je niet zo snel bekend met termen uit andere arbeidsomgevingen. Toch is het grappig om hier wel eens bij stil te staan, want er zijn natuurlijk zo veel verschillende banen en organisaties dat er te veel aparte processen bestaan om op te noemen. Hieronder kun je er een aantal vinden, dus bekijk ze meteen!

Waarheidsvinding

Wanneer er dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen bij een publieke organisatie, is het vaak in het maatschappelijk belang dat er precies wordt achterhaald wat er heeft plaatsgevonden zodat passende maatregelen en acties genomen kunnen worden. We hebben het dan over het proces van waarheidsvinding. Je kunt hier bij de volgende link meer over lezen: https://www.stratedconsulting.nl/waarheidsvinding/.

Systeemanalyse

Bij een systeemanalyse wordt onderzocht hoe een systeem nu precies functioneert. Zo is de welbekende SWOT-analyse een systeemanalyse waarbij je naar sterktes en zwaktes kijkt, kun je interne factoren analyseren met een interne systeemanalyse en ga zo maar door. Het woord klinkt dus ingewikkeld, maar toch zijn ontzettend veel mensen bekend met hetgeen een systeemanalyse nu eigenlijk inhoudt!

Liquidatie

We hebben het natuurlijk niet over moord, maar over het financiële proces waarbij een rechtspersoon wordt ontbonden. Geld en bankrekeningen zijn liquide middelen, en die worden vaak ingezet om gemakkelijk schulden af te lossen of een nieuw bedrijfsmiddel te kopen. Liquideren betekent dus concreet dat alles wat de bedrijfspersoon bezit, denk aan apparatuur of kennis bijvoorbeeld, wordt omgezet in geld. Ofwel, het wordt allemaal verkocht.

Lang of kort gaan

Een andere financiële term, die meer te maken heeft met de aandelenbeurs. Lang gaan betekent dat je verwacht dat een bepaald aandeel op lange termijn zal stijgen. Je zet hier dan op in, eigenlijk alsof je gokt. Kort gaan is het tegenovergestelde, je verwacht dan dat een aandeel op korte termijn zal dalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *